Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu, a prema pronađenim fosilnim ostacima, smokva se uzgajala prije pšenice i ječma.
Potječe iz Male Azije, točnije, s područja između istočne Turske i sjeverne Indije, a životni vijek joj je 50 do 70 godina. Postoji 12 vrsti smokava, a neke od njih su zimica, zamorčica, petrovača bijela i termenjača.
Vrsta smokve zimica rodi samo jednom godišnje i ima okrugao, vrlo sočan plod sa tamno crvenom bojom mesa koje je slatko i aromatične. Ova vrsta smokvi bere se od kolovoza do listopada.
Zamorčića je vrsta smokve koja obilno i redovito dozrijeva od kolovoza do listopada. Meso joj je vrlo sočno i slatko, a plod se najčešće koristi u svježem stanju.
Termenjača je vrsta smokve koja rodi dva puta. Prvi rod ove vrsti smokvi bude sočan i duguljast sa žućkasto rozim mesom, a drugi rod bude manje sočan sa tamnijim crvenim mesom. Prvi plodovi termenjače dozore krajem lipnja, a drugi sredinom kolovoza.
Bijela petrovača je vrsta smokve koja rađa redovito i obilno. Ova vrsta smokve rodi dva puta. Prvi rod dozrijeva krajem lipnja i ima vrlo sočno meso bijele boje.
Drugi rod ove vrste smokve rodi krajem kolovoza, odnosno početkom rujna i daje plod srednje veličine sa mesom koje je jako slatko bijele boje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!