Slatke kao med /

Smokve vrste - najpoznatije vrste smokvi

Image
Foto: pixabay.com

Smokve su tipično voće jadranske obale, i osim što se jedu svježe, mogu se koristiti sušene, u džemovima... Koje vrste smokava su najpoznatije?

9.8.2017.
14:48
pixabay.com
VOYO logo

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu, a prema pronađenim fosilnim ostacima, smokva se uzgajala prije pšenice i ječma.

Potječe iz Male Azije, točnije, s područja između istočne Turske i sjeverne Indije, a životni vijek joj je 50 do 70 godina. Postoji 12 vrsti smokava, a neke od njih su zimica, zamorčica, petrovača bijela i termenjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrsta smokve zimica rodi samo jednom godišnje i ima okrugao, vrlo sočan plod sa tamno crvenom bojom mesa koje je slatko i aromatične. Ova vrsta smokvi bere se od kolovoza do listopada.

Zamorčića je vrsta smokve koja obilno i redovito dozrijeva od kolovoza do listopada. Meso joj je vrlo sočno i slatko, a plod se najčešće koristi u svježem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Termenjača je vrsta smokve koja rodi dva puta. Prvi rod ove vrsti smokvi bude sočan i duguljast sa žućkasto rozim mesom, a drugi rod bude manje sočan sa tamnijim crvenim mesom. Prvi plodovi termenjače dozore krajem lipnja, a drugi sredinom kolovoza.

Bijela petrovača je vrsta smokve koja rađa redovito i obilno. Ova vrsta smokve rodi dva puta. Prvi rod dozrijeva krajem lipnja i ima vrlo sočno meso bijele boje.

Drugi rod ove vrste smokve rodi krajem kolovoza, odnosno početkom rujna i daje plod srednje veličine sa mesom koje je jako slatko bijele boje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo