Uzgoj smokava /

Smokva bjelica zaboravljena dalmatinska sorta koju volimo

Image
Foto: www.pixabay.com

Smokva bjelica je talijanska sorta poznata pod imenom Fico ottato (dottato). Ima bujan rast i visoku piramidalnu krošnju. Smokva bjelica je sorta vrlo visoke rodnosti

27.10.2018.
18:28
www.pixabay.com
VOYO logo

Masline, vinova loza i smokve tri su dalmatinska simbola na koja smo se toliko navikli da su postali dio naše svakodnevice, a zasigurno se s njima i susrećemo gotovo svakodnevno u kuhinji. 
Možda još najrjeđe susrećemo smokvu, koja bi trebala biti na vrhu kao kraljica voća.

U našim priobalnim krajevima uspijeva velik broj sorti smokava, ali malen broj kvalitetnih. Među njima prednjači smokva bjelica. 
S obzirom na nutritivni sastav i ljekovita svojstva, smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća. 
Već svi znamo i da provjereno briše bore i pomlađuje, a znamo i da je smokva, odnosno smokvin list nekada davno bio i prva odjeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plodovi smokve su vrlo hranjivi i visoke dijetoterapeutske vrijednosti. Posebice su traženi u svježem stanju u vrijeme turističke sezone, ali i tijekom godine različito prerađeni, ponajviše kao osušeni plodovi (suhe smokve). 

Smokva bjelica je dvorotka, vrlo je stara sorta smokve. Plod je srednje veličine. Meso je slatko, a boja ploda žuto zelena. Bujnoga je stabla, obilno rodi, a cvate dva puta.
Smokva bjelica dozrijeva krajem srpnja i početkom rujna, a razdoblje zriobe je kratko (mjesec dana). 
Proljetni cvat od degeneriranih ženskih cvjetova, omesnati i izraste do normalne veličine, ali nikada nije jestiv. Ljetni cvat razvije jestiv plod, produljen kratkim vratom, prosječne težine od 40 do 70 g.
Plodovi su dobre kakvoće, prikladni za prijevoz i potrošnju u svježemu stanju i sušeni. Meso je svijetlo bijelo ispod kože i blijedo medeno u unutarnjem dijelu, vrlo sočno, ugodno slatko.
Smokva bjelica vrlo raširena u dolini Neretve južnoj i srednjoj Dalmaciji.   
Plodovi imaju veliku dijetoterapijsku i hranjivu vrijednost, a ljekovitu na bolesti želuca, slabokrvnost itd.
Smokva bjelica troši se svježa, suha, kao marmelada, džem, slatko, kompot, žele i sok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo