Salata pripada porodici glavočika (Compositae).
Postoji više perioda kada se obavlja sjetva
salate.
Tako, da bismo salatu brali početkom 12 mjeseca u zaštićenom
prostoru, sjetva salate se obavlja oko 20.
listopada, a rasađivanje mjesec dana poslije.
Berba se uglavnom obavlja kroz 5-10 dana nakon sjetve.
U suvremenoj stakleničkoj proizvodnji rasada salate ona se uzgaja
u specijalno pripremljenim presanim tresetnim kockicama veličine
3-4 cm.
Sjetva salate se obavlja piliranim sjemenom
pomoću specijalnog stroja koji ulaže jednu po jednu sjemenku u
svako konusno udebljanje kockica.
Zasijane kocke nakon toga treba zaliti i pokriti plastičnom
folijom dok sjeme ne počne nicati.
Uz optimalne uvjete presadnice su spremne za rasađivanje za 20-ak
dana.
Da bi se postigao navedeni rok prispijeća sadnica, bitno je da se
do nicanja održava temperatura 15-18 ºC, a poslije nicanja 10-12
ºC. Relativna vlažnost zraka održava se između 60-70 %. Rasad se
proizvodi i u plastičnim saćima ili u saćima od stiropora i tako
postiže se ušteda u potrošnji supstrata.
Ako se sjetva salate obavlja na stalno
mjesto na gredici, mora se načiniti 1 cm duboki kanalčić. Salata
se prorjeđuje u više navrata, tako da se postigne konačni razmak
između biljaka 25-30 cm, a razmak redova 30 cm. Razmak ovisi o
bujnosti sorte, kakvoći tla i vremenskim uvjetima.
Sjetva salate se radi u nekoliko navrata, kako
ne bi dozrela sva odjednom.
Uzgoju iz presadnica svakako se daje prednost, zato što se biljke
razvijaju brže i ravnomjerno, a sjemena se troši manje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!