Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Sjetva matovilca - sjetva i uzgoj matovilca u vrtu

Image
Foto: Pixabay

Ako imate malu površinu prava je šteta na njoj ne zasijati matovilac, a početak rujna je pravo vrijeme da se napravi sjetva matovilca. Evo kako se radi sjetva matovilca

20.12.2018.
0:03
Pixabay
VOYO logo

Matovilac je dvogodišnja biljka, razmjerno kratke vegetacije, 8 – 10 mjeseci od sjetve do fiziološke zrelosti. Biljka pripada livadnoj flori, a koristimo je kao svježu salatu zimi i u rano proljeće. 
Niskoenergetska je namirnica pa ima prednost u kontroli pretilosti, te djeluje i umirujuće na živce, zbog sadržaja valerijanske kiseline. 
Postoje dva oblika: “velik“ ili “širokolisni“ te tamniji, kompaktniji “zeleni“ tip matovilca.

Matovilac se može uzgajati kao pojedinačna biljka ili kao usjev koji se “stalno vraća“. 
Sjetva matovilca se obavlja u slijedu, od sredine do kraja proljeća za berbu ljeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matovilac možete sijati na mjestu gdje ste prethodno izvadili krumpir.

Sjetva matovilca se radi tako da se sjeme sije u rupe duboke 1 cm, udaljene 10 – 15 cm, a prorjeđuje se na 10 cm kada sadnice imaju 3 – 4 lista. 
Zimski usjevi siju se u slijedu od sredine do kraja ljeta. 
Sjetva matovilca je osjetljiva na mraz koji mu uništava lišće, pa je stoga potrebno paziti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se sjetva matovilca obavlja sijačicom, razmak redova može biti 7 – 15 cm s 50 – 80 sjemenki/m u redu. 
Količina sjemena za sjetvu matovilca ovisi o krupnoći sjemena. 

Za sitnije sjeme koristi se 1 do 2 g/m2, a za krupnije i do 5 g. Od sjetve matovilca do nicanja matovilca obično prođe 8 – 10 dana. 
Sjetva matovilca je uobičajena od sredine kolovoza do sredine listopada u svim kontinentalnim područjima RH

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo