Povrtnjak i radovi u vrtu /

Sjetva krumpira - kada i kako se pripremiti za sjetvu krumpira

Image
Foto: Pixabay

Sjetva krumpira u južnim krajevima počinje od kraja siječnja. Sjetva počinje pripremom za naklijavanje krumpira, a kako se izvodi sjetva krumpira čitajte u nastavku

20.12.2018.
7:14
Pixabay
VOYO logo

Sadnja i sjetva krumpira se priprema tako da se izdvoje zdravi neoštećeni gomolji mase oko 50-60 g. 
Veličina gomolja određuje način sadnje i sjetve krumpira, ali i razmak za sjetvu krumpira između redova i unutar reda kao i dubinu sadnje. 

Saditi treba samo zdravo, probrano "sjeme", koje može biti nenaklijalo i naklijalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na gomolju razlikujemo pupčani dio i krunu, a to je vrlo važno znati kada se priprema sjetva krumpira.
Pupčanim dijelom gomolj je bio vezan za stolon, a suprotno od pupčanog dijela je kruna na kojoj se nalaze okca koja mogu izrasti u stabljiku, bočne stabljike i stolone. 

Gomolji se za sjetvu krumpira moraju prerezati tako da na svakom odrezanom komadu (frakciji) imaju 2-3 okca. 
Ako su ti prerezani komadi  manji onda se oni sjetva krumpira radi na razmak unutar reda od oko 25 cm.
Ako su prerezani komadi krumpira za sjetvu srednji, sjetva krumpira se tada radi na razmak od 30-35 cm, a najkrupniji gomolji frakcije 55-60 mm na razmak 45-50 cm. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpir koji se priprema za sjetvu mora biti određene kategorije, poznatog porijekla, deklariran i s fitosanitarnim odobrenjem za korištenje sadnog materijala. 

Potrebno je da sjetva krumpira bude obavljena sa sjemenskim gomoljima koji su ujednačene veličine i oblika, bez deformacija i oštećenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo