Sadnja i sjetva krumpira se priprema tako da se
izdvoje zdravi neoštećeni gomolji mase oko 50-60 g.
Veličina gomolja određuje način sadnje i sjetve krumpira, ali i
razmak za sjetvu krumpira između redova i unutar reda kao i
dubinu sadnje.
Saditi treba samo zdravo, probrano "sjeme", koje može biti nenaklijalo i naklijalo.
Na gomolju razlikujemo pupčani dio i krunu, a to je vrlo
važno znati kada se priprema sjetva krumpira.
Pupčanim dijelom gomolj je bio vezan za stolon, a suprotno od
pupčanog dijela je kruna na kojoj se nalaze okca koja mogu
izrasti u stabljiku, bočne stabljike i stolone.
Gomolji se za sjetvu krumpira moraju prerezati tako da na svakom
odrezanom komadu (frakciji) imaju 2-3 okca.
Ako su ti prerezani komadi manji onda se oni sjetva
krumpira radi na razmak unutar reda od oko 25 cm.
Ako su prerezani komadi krumpira za sjetvu srednji,
sjetva krumpira se tada radi na razmak od 30-35
cm, a najkrupniji gomolji frakcije 55-60 mm na razmak 45-50
cm.
Krumpir koji se priprema za sjetvu mora biti određene kategorije, poznatog porijekla, deklariran i s fitosanitarnim odobrenjem za korištenje sadnog materijala.
Potrebno je da sjetva krumpira bude obavljena sa sjemenskim gomoljima koji su ujednačene veličine i oblika, bez deformacija i oštećenja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!