Sjetva blitve zahtijeva da se prvenstveno zadovolje agroekološki uvjeti, među kojima su: temperatura, voda i tlo.
Pored ovoga za sjetvu blitve treba poštivati i agrotehničke mjere, kao što su: plodored, gnojidba, sjetva, njega, berba i obrada tla.
Blitva ima veliku mogućnost prilagodbe tlu i klimi, a minimalna temperatura klijanja je 5 °C, dok je optimalna 16 - 24 °C. Pojedini kultivari dobro podnose i temperature više od 30 °C. I mlada i potpuno razvijena biljka može podnijeti blage mrazeve, što omogućuje prezimljenje u priobalnom području.
Sjetva blitve se obično vrši izravno, ali za
ranu proizvodnju može se uzgojiti i iz presadnica proizvedenih u
grijanim zaštićenim prostorima.
U kontinentalnim područjima sjetva blitvese vrši na otvorenom od kraja ožujka do kraja
svibnja.
Za presadnice koje se za sjetvu blitve uzimaju iz zaštićenih
prostora, uz zagrijavanje na temperaturu višu od 15 °C potrebno
je oko 5 tjedana.
Presadnice sa 3 - 5 pravih listova presađuju se u prvoj polovici
travnja.
Na otvoreno se blitva sije poštivajući razmak od 30 - 50 cm red
od reda.
Prorjeđuje se na razmak od 20 - 30 cm u redu. Presadnice blitve
se obično sade na razmak u redu od 30 - 40 cm, odnosno
najoptimalnije je da sjetva blitve ide sa 5 - 9
biljaka po četvornom metru.
Za 1 ha nasad tako će biti potrebno od 15 - 20 kg sjemena, a za
proizvodnju presadnica golog korijena na gredici 5 - 10 g po
metru četvornom.
U mediteranskom području sjetva blitve se može vršiti na isti način od veljače do kraja travnja, a za jesensku i zimsku berbu od kolovoza do početka rujna.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!