Možda još uvijek niste čuli za sibirski limun, no ovo egzotično voće u svijetu postaje sve popularnije. Donosimo vam sve karakteristike sibirskog limuna
Sibirski limun (lat. Poncirus trifoliata) porijeklom dolazi iz daleke Kine i Koreje, dok se danas također uzgaja u Japanu. Naziv ''sibirski'' nije dobio po zemlji iz koje dolazi, već zbog velike izdržljivosti i otpornosti na niske temperature. Naime, ovo voće može izdržati i temperature daleko ispod ništice po čemu je jedna od najotpornijih biljaka u svijetu.
Kao što mu i samo ime govori, sibirski limun svojim izgledom, ali i okusom podsjeća na domaći limun. Raste na listopadnom drvu koje zna doseći i pet metara visine, ovisno o tome u kojim se uvjetima uzgaja. Grane sibirskog limuna prekrivene su dugačkim i vrlo oštrim trnjem pa je potrebno dobro paziti prikom branja plodova.
Plodovi su zeleni, a žuti postaju u vrijeme cvatnje. Najčešće je to krajem listopada ili početkom studenoga, kada je ujedno i idealno vrijeme za berbu. Plodovi na stablu mogu bez problema ostati i tijekom zime, nisu osjetljivi pa im ni snijeg neće naškoditi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!