Najveći uzgajivači šećerne trske su Brazil, Indija, Kina, Tajland, Pakistan i Meksiko. Osim šećera, kojim je šećerna trska iznimno bogata, od šećerne trske dobivaju se melasa, falarnum, bagasa i etanol.
Šećerna trska počela se koristiti još u 6. stoljeću prije Krista u Indiji, a kasnije su ju prepoznali Perzijanci i stari Grci. Arapski trgovci šećernu trsku su prodavali kao začin, a do 18. stoljeća uzgajala se isključivo u Indiji.
Uslijed velikih selidbi naroda šećerna trska se proširila po cijelom svijetu.
Uzgoj šećerne trske moguć je isključivo u tropskim krajevima svijeta, jer šećerna trska traži minimalno 600 litara kiše po četvornom metru.
Šećerna trska ima jednu od najuspješnijih fotosinteza u biljnom svijetu, te iz tog razloga u nekim državama može dati do 15 kilograma šećera.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!