proizvodnja šećera /

Šećerna trska - tropski izvor šećera

Image
Foto: pixabay.com

Šećerna trska je višegodišnja biljka koja izgledom podsjeća na bambus ili kukuruz, a najčešće se uzgaja u tropskim krajevima jer nije otporna na mraz

13.12.2017.
9:42
pixabay.com
VOYO logo

Najveći uzgajivači šećerne trske su Brazil, Indija, Kina, Tajland, Pakistan i Meksiko. Osim šećera, kojim je šećerna trska iznimno bogata, od šećerne trske dobivaju se melasa, falarnum, bagasa i etanol.

Šećerna trska počela se koristiti još u 6. stoljeću prije Krista u Indiji, a kasnije su ju prepoznali Perzijanci i stari Grci. Arapski trgovci šećernu trsku su prodavali kao začin, a do 18. stoljeća uzgajala se isključivo u Indiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijed velikih selidbi naroda šećerna trska se proširila po cijelom svijetu.

Uzgoj šećerne trske moguć je isključivo u tropskim krajevima svijeta, jer šećerna trska traži minimalno 600 litara kiše po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećerna trska ima jednu od najuspješnijih fotosinteza u biljnom svijetu, te iz tog razloga u nekim državama može dati do 15 kilograma šećera.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo