Šafran uzgoj - postoji pretpostavka da šafran potječe s Bliskog istoka, a zbog načina na koji se uzgaja i njegove visoke cijene, nazivaju ga i crveno zlato. Možda vas iznenadi činjenica da je za jedan kilogram potrebno ubrati skoro 200.000 cvjetova. No, ova vrsta šafrana se razlikuje od one koja raste na livadama.
Kad se koristi kao začin, koriste se samo njegovi tučci i to vršni dijelovi crveno-narančaste boje. Oni se trebaju pažljivo odvojiti od ostatka cvijeta i zatim osušiti. Cijeli proces se odvija istog dana kad je cvijet ubran. Tako će se zadržati njegova kvaliteta.
Sadnja i uzgoj šafrana
Šafran cvate u listopadu i studenom i u rano jutro se beru tek procvali plodovi, a poslijepodne se odvajaju tučci. Sadnja šafrana obavlja se tijekom srpnja i kolovoza i sadi se u sadnice, koje se postavljaju na dubinu od 10 do 15 cm. Za uzgoj šafrana najbolje su pozicije koje su izložene sunčevoj svjetlosti, a pogoduje mu propusno tlo te ne zahtijeva puno vode. Zapamtite, kod uzgoja šafrana ne treba previše vode jer mu može naškoditi!
Šafran se razmnožava putem lukovice pa prilikom njen kupnje, trebate voditi računa da nema nikakvih oštećenja. Zemlja na kojoj šafran sadite mora biti dobro pripremljena i pognojena organskim gnojivom. Prilikom sadnje imajte na umu da razmak između sadnica treba biti 10 cm. Pravi šafran ima tamnonarančastu boju, cvjetovi su zvonasti i imaju šest latica. U sredini cvijeta nalaze se tučci koji se melju u svrhu začina.
Berba šafrana
Postoje dvije metode berbe šafrana:
Ako je u pitanju manji broj cvjetova, berba se obavlja tako da se pincetom pažljivo izvlače tri vlakna s vrha tučka. Ta procedura naziva se obrezivanje i preciznost igra ključnu ulogu.
Kod berbe većeg broja šafrana odabiru se tek procvali cvjetovi, kod kojih se odvajaju crveni tučci. Mogu se odvajati noktima ili pincetom i taj postupak se mora obaviti neposredno nakon berbe. Prašnici i latice cvijeta su u ovom slučaju neupotrebljivi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!