Šafran, biljka poznata još iz Mezopotamije od prije 5 000 godina, i danas je našla primjenu u svakodnevnom životu čovjeka. Danas se najvećim proizvođačima u svijetu smatraju se Španjolska i Iran koji čine više od 80% svjetske proizvodnje.
Šafran biljka je zbog svoje posebnosti okusa i bogate arome te uloge u kulinarstvu nazvan „kraljem začina“. U svrhe kuhanja koristi se od 10.stoljeća prije Krista, a Grci i Rimljani često su ga koristili kao mirisni dodatak kupkama.
Budući da mu sezona cvata traje samo tri tjedna godišnje, a uzgoj i branje je zahtjevno, šafran nosi titulu i najskupljeg začina na svijetu. Ova livadna šafran biljka iz porodice perunika intenzivnog je mirisa te blago gorkog okusa. Ime je šafran dobio prijevodom s arapskog jezika i znači „biti žut“,a dobiveno je zbog žute boje koju otpušta. Danas se prema kriteriju otpuštanja boje određuje i njegova kvaliteta – jače otpuštanje, bolja kvaliteta začina. Za prodaju je dostupan kao prah ili u obliku sušenih vlakana. Kupujete li šafran biljku, budite svjesni da će Vam u mnogo slučajeva biti ponuđena jeftinija zamjena za pravi šafran biljku – poput kurkume pod imenom indijski šafran s naravno slabijom aromom. Zato se preporuča kupovina šafran biljke u obliku sušenih vlakana.
Da biste održali kvalitetu ovog kralja začina, čuvajte ga u dobro zatvorenim posudama na umjereno hladnom i tamnom mjestu. Tako čuvani šafran svoju kvalitetu zadržava tri godine.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!