UZGOJITE ZDRAVO POVRĆE /

Sadnja povrća po mjesecima: saznajte kada saditi određeno povrće

Image
Foto: Pixabay

Sadnja povrća razlikuje se od mjeseca do mjeseca, a mi vam donosimo kratki vodič kroz sadnju po mjesecima.

8.3.2017.
13:11
Pixabay
VOYO logo

Domaći uzgoj organskog povrća danas je u potpunosti zaživio, a uvijek je bolje i zdravije jesti nešto za što znamo odakle je. Važno je znati da se sadnja povrća po mjesecima značajno razlikuje, što znači da jedno povrće možemo saditi isključivo u proljeće, a drugo ljeti.

Povrće koje uzgajamo u vlastitim vrtovima garantira nam kvalitetu i sigurnost da je ono što jedemo zdravo. Da bi naše biljke uspješno rasle i na kraju dale kvalitetne plodove, vrlo je važno kako ih, ali i kada sadimo. Većina početnika ne zna kad se koje povrće uopće mora saditi, što često rezultira lošim urodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimska sadnja povrća

Siječanj je pravo vrijeme rezervirano za radove u vrtu, naročito gnojivu, a povrće koje tada možemo početi saditi jesu cvjetača, brokula, kelj, zelena salata i kupus. U slučaju da nema snijega, slobodno se sade i bob, češnjak, grašak, grah i luk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači već polako možemo započeti s postavljanjem plastenika kako bismo svojim biljakama osigurali toplije uvjete za rast i razvoj. U postavljenim plastenicima zatim sadimo peršin, celer, papriku, patlidžan i rajčicu. Ako vremenski uvjeti to dozvoljavaju, na otvorenom prostoru možemo saditi blitvu, bob, ciklu, mrkvu, rokulu, špinat, artičoku, krumpir i rokvice.

Mjesec ožujak rezerviran je za sadnju presadnica, i to krastavaca, paprike, patlidžana i rajčice. Da bi povrće uspjelo, presadnice obavezno moramo redovno zalijevati, prozračivati i dohranjivati. Na otvorenom prostoru još možemo saditi i bob, crni korijen, pastrnjak, šparogu i špinat.

Proljetna sadnjapovrća

U travnju je na redu provođenje pripreme presadnica u plastenicima za skori izlazak na polje. To podrazumijeva snižavanje temperature i redovno provjetravanje. Usput se vrše posljednje pripreme za sjetvu i sadnju. Posebnu pozornost treba obratiti pravilnoj zaštiti od bolesti i ostalih štetnih nametnika koji napadaju povrće. Tada sadimo ciklu, mahune, krastavce, mrkvu, salatu, patlidžan, peršin, rajčicu, papriku, tikvice i poriluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svibanj je mjesec za sadnju podzemne korabe, rotkve, tikvice, poriluka, celera i kukuruza. Osim sadnje, u ovom je razdoblju također vrlo važno provesti zaštitu protiv opasnih nametnika, naročito plamenjače i pepelnice.

U mjesecu lipnju provodi se priprema za sjetvu kupusnjača. Više pažnje provodi se za zaštitu rajčice, krumpira, luka, češnjaka i mahuna protiv bolesti. Što se tiče sadnje, na redu su grah mahunar, mrkva, salata, radič, cvjetača, poriluk i endivija. Rasadnike bismo obavezno morali zaštititi od jakog sunca, naprimjer mrežama koje bi štitile mlade usjeve i biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetna sadnja povrća

Srpanj je mjesec vrlo visokih temperatura zbog čega bismo trebali pojačano zalijevati svoje domaće povrće. Od povrća se sadi kelj, kupus, kelj pupčar, brokula, radič, cvjetača i poriluk.

U kolovozu počinje vrijeme berbe i ranog spremanja zimnice. Zbog sušnih vremenskih prilika važno je što više zalijevati povrće, ali i provoditi zaštitu protiv nametnika. Sadi se blitva, mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija i poriluk.

Rujan je razdoblje u kojem se površine polako počinju pripemati za jesensku sadnju. Zalijevanje se provodi prema potrebi, jednako kao i zaštita od bolesti i nametnika. Također je vrijeme za berbu ljetnih plodova. Sade se peršin, zelena salata, matovilac, češnjak, artičoka, poriluk i luk srebrenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadnja u jesenskom razdoblju

U listopadu se provode radovi na površinama za sjetvu ili sadnju u rano proljeće. Osim toga, tlo se obogaćuje hranjivim gnojivom i humusom. Od povrća sadi se češnjak, luk, salata, matovilac, radič, artičoka i luk srebrenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studeni je mjesec za gnojidbu, kopanje i oranje povrtnjaka. Tlo se priprema za sadnju, a sade se bob mahunar, grašak, mrkva, peršin, češnjak i luk.

U prosincu rast povrća nije osobit, s obzirom na vrlo niske vanjske temperature. Međutim, na svim slobodnim površniama provodi se kopanje i oranje. Sadi se bob mahunar, grašak, salata, rani kupus i rani kelj.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo