Kukuruz šećerac jednogodišnja je zeljasta biljka čiji korijen prodire i do 1,5 metra u tlo, a stabljika raste do 2,5 metra visine.
Uvjeti za uzgoj i sadnju kukuruza šećerca su temperatura, voda i značajke tla. Kukuruz šećerac neće klijati na temperaturama niim od 13ºC, a najbolje uspijeva pri 21-27ºC.
Stagnirajuća voda nije dobra za rast i sadnju kukuruza šećerca, a svaki nedostatak vode uzrokovat će uvijanje lišća. Zato se uzgaja uz navodnjavanje, a za dobar prinos se uzima oko 3 000 do 6 000 mᵌ po hektaru. Uz pravilne tehnike uzgajanja i njege, uspijeva na svim tlima, ali ipak, sadnja kukuruza šećerca najbolje rezultate daje na srednje teškim gdje je pH 5,5 – 7.
Pretkulture za uzgoj su rani krumpir, kupusnjače te uljana repica. Za suncokret nije poželjno da na isto mjesto dođe 3 godine. Osim uvjeta, postoje i agrotehničke mjere uzgoja kojih se treba pridržavati prilikom uzgoja i sadnje kukuruza šećerca. Priprema tla se sastoji od duboke jesensko zimske obrade te gnojenje organskim gnojivom i dodatak dušika, kalija i fosfora. Sjetva kukuruza šećerca vrši se od polovice travnja sve do sredine srpnja – temperatura tla pri 5 centimetara dubine mora iznositi više od 10ºC. Za dubinu sadnje uzima se 3-5 cm. Kukuruzu osigurajte dovoljno mjesta, kako među redom, tako i u redu. Međuredni razmak koji se uzima prilikom sadnje je od 60 do 90 cm, a razmak u redu 20-30 centimetara. Taj međuprostor među redovima izgubit će se potpuno nakon što kukuruz dozrije.
Kukuruz se smatra zrelim 20 dana nakon oplodnje, a takvom će kukuruzu šećercu komušina prilijegati uz klip i svila poprimiti smeđu boju i osušiti se. Pritisnemo li zrno prstima, izaći će mliječni sok. Ukoliko se kukuruz bere za potrebe tržišta, berba se odvija ručno u rano jutro dok su temperature zraka niže. Pothladite ga ledenom vodom kako bi održali kvalitetu i spriječili da komušina povlači vodu iz zrna. Koristi li se za preradu, šećerac se bere mehanizirano te se nakon berbe mora što prije preraditi.
Sada je samo na Vama što ćete s ubranim plodovima, možete ih pripremiti na više načina poput kuhanja, mariniranja, zamrzavanja te konzerviranja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!