Kapari je jedinstvena biljka koja nam dolazi iz porodice Caooardaceae, a porijeklom je iz tropskih područja. Međutim, proslavila se upravo kao biljka Sredozemlja pa je vrlo popularna i kod nas. U Hrvatskoj kapari raste pretežito u kamenim stijenama i ostacima, a nalazimo je duž južnih dijelova naše zemlje, ali nije nemoguća ni sadnja kapara u vrtu.
Kapari raste u obliku grma s drvenastom stabiljkom, a ovu je biljku lako prepoznati zahvaljujući dugačkim izniklicama koje mogu narasti i do dva metra. Listovi začinskog bilja su mesnari i izrazito sjajni, a kapari krasi intenzivna zelena boja. Rastu cvijetovi jakog mirisa i ružičaste ili bijele boje.
Sadnja kapara u unutrašnjosti zemlje može se raditi na tersi ili balkonu pa i vrtu, ali lončanice se tijekom zime i ranog proljeća moraju unijeti u kuću jer biljka ne podnosi iznimno niske temperature.
Sadnja kapara u rasadnici započinje u proljeće, a mora se iskopati jama dubine tridesetak centimerara. Potrebno je zemlji dodati gnojivo i šljunak, a zatim se dodaju sjemenke. Sadnja kapara u loncu jednako je jednostavna. Potreban vam je lonac zapremnnine do 16 litara u oji stavljamo zemlju, malo humusa i šljunka.
Ova se biljka može koristiti kao začin za mediteranska jela, a ima i ljekovita svojstva. Poboljšava cirkulaciju, djeluje blago na probavu te ima antibekterijska svojstva.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!