Ukoliko volite domaće sokove i pekmeze, josta će Vas izenaditi. Osim što daje ukusne napitke i namaze, djeluje i na Vaše zdravlje - poboljšava imunitet, pomaže kod prehlade i gripe, slabokrvnosti i dr.
Josta se sadi u jesen i rano proljeće i to najbolje na sjenovitim područjima što je velika prednost jer ju možete zasaditi i ispod neke druge voćke. Prevelikom izloženošću suncu i visokim temperaturama, josta po sebi dobiva mrlje, a plod više nije kvalitetan niti pogodan za upotrebu. Zato joj je bitno osigurati sjenovito mjesto u vrtu, a najbolje uspijeva u krajevima s kontinentalnom klimom.
Josta je biljka izrazito otporna na štetnike, bolesti i niske temperature do -40°C. S obzirom da dobro podnosi niske, a lošije visoke temperature, josta voli veće nadmorske visine koje ponekad dosežu i preko 1200 metara. Ne zauzima puno prostora - jedan grm rasprostrani se na otprilike 1-1,2 m², a u visinu može narasti i do 2 metra. Plodove svojega rada ubirete u srpnju.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!