Celer je povrće koje često možemo naći na zdravom jelovniku, a nije ga ni teško uzgajati kod kuće. Donosimo vam savjete pomoću kojih će sadnja celera i njegov uzgoj proći bez problema.
Najprije ćemo reći nešto više o celeru kao povrću. Naime, celer je zapravo zeljasta višegodišnja biljka, a trenutno razlikujemo tri osnovna tipa. To su bijeli celer, zeleni celer te celer s korijenom koji izgleda poput bijele repe. Prvenstveno se uzgajaju kao začinsko bilje.
Uzgoj i sadnja celera
Celer se sadi na dobro pripremljeno, zrnato tlo neutralne kiselosti koje obavezno mora biti bogato humusom ili nekim drugim hranjivim gnojivom. Tlo bi također trebalo imati dobar kapacitet za vodu i zrak. Ako se celer sadi u zemlju nakon prethodnog uzgoja u zaštićenom prostoru, vrlo je važno da bude posađen na istoj dubini. Najbolje ga je saditi na razmaku između redova od 50-ak centimetara.
No, kada je idealno vrijeme za sadnju celera? Sadnja se preporučuje krajem svibnja i početkom lipnja. Tada su vanjski utjecaji, točnije uvjeti što se tiče temperature i sunčeve svjetlosti idealni za rast te razvoj biljke. Naime, dnevne temperature za idealan uzgoj trebale bi biti oko 20 stupnjeva Celzijusa.
Zdravstvene dobrobiti biljke
Vjerojatno nije važno naglašavati da je celer povrće koje ima mnogobrojne dobrobiti za zdravlje čovjeka. Odličan je izvor vitamina C, vitamina K, kalcija, proteina i dijetalnih vlakana. Također pomaže pri snižavanju krvnog tlaka, očuvanju zdravlja očiju i vida, a uravnotežava i probavu. Ljekoviti sastojci celera najbolje opstaju u iscijeđenom soku sirovog korijena, listova te stabljike.