Ružičasti luk (lat.Allium roseum), mediteranska
je vrsta luka koja raste u našem priobalju. Crveni / ružičasti
luk iz Tropee u južnoj Italiji poznat je stoljećima.
Lijepi cvjetovi su skupljeni u polukuglasti cvat i nikada se
posve ne otvaraju. Latice su izvana obojene blijedo ružičasto, a
prašnici su žuti.
Ružičasti luk ima cvat koji miriše vrlo ugodno "po
cvijeću" a ne po luku.
Jestivi su mladi listovi ružičastog luka, ali prije cvatnje,
dok je lukovica s brojnim postranim krupnim lučicama
jestiva uvijek.
Samo podzemni dio miriši po češnjaku i moguća je nehotična
zamjena s vrlo sličnim trepavičavim lukom.
Ružičasti luk se razlikuje od trepavičavog luka
po boji cvata, malo šiljastiji na vrhovima latica, a cvat mu je
bez mirisa i prašnici su smeđi.
List trepavičavog luka je po obodu dlakav, za razliku od lista
ružičastog luka koji je gladak.
Obje biljke cvatu u travnju i svibnju i nastanjuju ista
staništa.Umak od divljeg češnjaka, recept:
Uz glavnu lukovicu ružičastog luka priljubljeno je mnoštvo skoro
jednako krupnih, kuglastih lučica
Stanište ružičastog luka su suhi kamenjari, travnati tereni,
borove šume i makija.
Ružičasti luk idealan je za umak od divljeg češnjaka, prija uz govedinu iz juhe, a neće ga se posramiti ni najsvečaniji stol.