Biljni svijet /

Ružičasti luk - mediteranski luk posebno ugodnog okusa

Image
Foto: www.pixabay.com

Ružičasti luk jestiva je ali i dekorativna biljka, lijepih cvjetova ugodnoga mirisa, a ako vas zanima za što se ružičasti luk koristi u nastavku možete pronaći više informacija o ovoj biljci

11.10.2019.
22:38
www.pixabay.com
VOYO logo

Ružičasti luk (lat.Allium roseum), mediteranska je vrsta luka koja raste u našem priobalju. Crveni / ružičasti luk iz Tropee u južnoj Italiji poznat je stoljećima.
Lijepi cvjetovi su skupljeni u polukuglasti cvat i nikada se posve ne otvaraju. Latice su izvana obojene blijedo ružičasto, a prašnici su žuti. 
Ružičasti luk ima cvat koji miriše vrlo ugodno "po cvijeću" a ne po luku.
Jestivi su mladi listovi ružičastog luka, ali prije cvatnje, dok  je lukovica s brojnim postranim krupnim lučicama jestiva uvijek. 

Samo podzemni dio miriši po češnjaku i moguća je nehotična zamjena s vrlo sličnim trepavičavim lukom.
Ružičasti luk se razlikuje od trepavičavog luka po boji cvata, malo šiljastiji na vrhovima latica, a cvat mu je bez mirisa i prašnici su smeđi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List trepavičavog luka je po obodu dlakav, za razliku od lista ružičastog luka koji je gladak. 
Obje biljke cvatu u travnju i svibnju i nastanjuju ista staništa.Umak od divljeg češnjaka, recept:

Uz glavnu lukovicu ružičastog luka priljubljeno je mnoštvo skoro jednako krupnih, kuglastih lučica
Stanište ružičastog luka su suhi kamenjari, travnati tereni, borove šume i makija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružičasti luk idealan je za umak od divljeg češnjaka, prija uz govedinu iz juhe, a neće ga se posramiti ni najsvečaniji stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo