gljive /

Rujnica gljiva - jestiva gljiva sočnog mesa

Image
Foto: pixabay.com

Rujnica gljiva izvorno je rasla na Pirinejima, a zatim se proširila na gotovo cijelu Europu, a ukusno, sočno meso ove gljive u kuhanju ne treba zapostavljati

18.10.2017.
9:49
pixabay.com
VOYO logo

Rujnica gljiva je jestiva gljiva čiji je klobuk narančastocrvene boje sa koncentričnim, izraženim krugovima, širok 5-15 centimetara. Listovi rujnica gljive su maleni, tanki i lomljivi, narančaste su boje, no na dodir postaju zeleni.

Meso ove gljive je blijede do žutonarančaste boje, na prerezu pušta narančastocrveno mlijeko. Meso je tvrdo i ugodnog slatkastog mirisa i okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rujnica gljiva nalazi se u cijeloj Europi, osim na krajnjem sjeveru kontinenta. Raste u skupinama ili pojedinačno, od kraja ljeta do kasne jeseni, a pronaći ju se najčešće može u crnogoričnim šumama te uz rubove šuma i šumske puteve.

Rujnica gljiva je jestiva gljiva, odlične kvalitete. Osim pripreme pečenjem i kuhanjem, rujnica gljiva se može jesti sirova, kiseljena, a može se i pripremiti sirup, odnosno ekstrakt, koji se može dodavati drugim jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstrakt rujnica gljive radi se tako da se gljive kuhaju u vlastitom soku, koji se nakon kuhanja stavi u drugu posudu, malo posoli te se zakuha dok ne postane kao sirup.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo