Biljke u kozmetici i kulinarstvu /

Rozetla biljka - višestruka namjena biljke rozetle

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Rozetla je biljka snažnoga i prijatnog mirisa koja ima važnu ulogu u kozmetičkoj industriji te u kulinarstvu, narodnoj medicini, aroma terapiji...

20.4.2018.
0:40
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Osim što biljka rozetla ima svojstva korisna u najrazličitijim područima od kozmetičke industrije do narodne medicine, njezin intenzivan miris djeluje kao snažan repelent pa ju je dobro saditi oko mjesta stanovanja.

Rozetla je višegodišnja grmolika biljkakoja nas očarava svojim izgledom i osvježavajućim mirisom. Vrlo je važan sastojak bakine kuhinje. Dodaje se u kolače radi mirisa koji podsjeća na limun. Također, biljka rozetla jedan je od velikih boraca protiv dijabetesa, a dobro je znati da se koristi i u pripremi zimnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ove biljke koriste se listovi, cvjetovi i gornji dijelovi stabla, a zanimljivo je da su je žene u prošlosti tradicionalno koristile za proizvodnju domaćeg sapuna.

Rozetla postavljena u spavaću sobu, osim ugodnog mirisa, posebno će blagotvorno djelovati na nervni sistem. Osvježit će vas i otkloniti znakove umora i napetosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ugodne arome koju luči, biljka rozetla otpušta i materije fitoncide koje prirodno dezinficiraju prostor, ubijaju mikrobe i viruse u zraku.

Korištenje biljke rozetle u zdravstvene svrhe 

  • kod jakog i suhog te nadražujučeg kašlja
  • nakon bolesti i umora za oporavak
  • protiv dijabetesa i
  • pomaže kod problema s visokim tlakom
  • kod upala i ekcema na koži.

Rozetla se upotrebljava dok je još svježa jer prilikom isušivanja gubi aromatična ulja i miris joj slabi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo