Maslačak je višegodišnja, zeljasta, samonikla biljka čije je lišće poznato pod nazivom radič. To je cvijet iz porodice Asteraceae. Maslačak je sa žutim cvjetnim glavicama složenim iz velikog broja cjevastih i jezičastih cvjetova. Postoji 25 vrsta maslačka a najpoznatija i najčešća vrsta je upravo radič maslačakTaraxacum officinale.
Zeleni radič ili maslačak svi dobro poznajemo, a u nekim
krajevima maslačak se naziva još divlji radič, žućenica,
žućanica.
Radič maslačak sadrži neke od najvažnijih
vitamina i minerala. To su vitamini A, C, K, B6, tiamin,
riboflavin i folna kiselina. Od minerala se ističu magnezij,
željezo, kalij i kalcij.
Osim što ima diuretska svojstva, radič maslačak potiče
stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i
smanjuje kolesterol.
Radič maslačak se preporučuje kao dodatak
prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.
Ljekovitost
Najljekovitiji dio maslačka njegov korijen, a otkriveno je da
korijen maslačka ubija stanice raka i to puno bolje nego
kemoterapija.
Radič maslačak je odličan za izbacivanje toksina iz tijela i to
tako da potiče bubrege da kroz mokraću šalju sve otrove iz
tijela. Također, čisti limfu, žuč i jetru.
Radič maslačak se može koristiti na razne načine, a najčešće se priprema kao čaj, sirup ili kao tinktura. U proljeće njegove listove možete pripremiti i na salatu (radič).
Čaj pripremite tako što ćete ubrati cvjetove i osušiti ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja.
Želite li pripremiti sirup trebat će vam cvjetovi maslačka. Ovaj sirup je toliko ljekovit da ga često po dobrobitima izjednačavaju s medom. Radič maslačak najdjelotvorniji je kod liječenja dugotrajnog kašlja, bronhitisa, prehlade te za reguliranje probave i poboljšanja općeg stanja organizma.
Za pripremu trebate 300 cvjetova. Prelijte ih s jednom litrom vode u koju ste dodali sok jednog iscijeđenog limuna. Kuhajte dok ne zavrije pa ostavite preko noći da se dobro ohladi. Nakon što odstoji 24 sata procijedite kroz gazu i toj tekućini dodajte 1 kilogram smeđeg šećera. Vratite sve na vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Trebat će mu oko 4 sata, a kada primijetite da smjesa izgleda kao med, sirup je gotov.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!