Proso je žitarica koju bismo morali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Razmišljate li o uzgajanju ove zdrave namirnice, donosimo vam savjete za uzgoj prosa i njegovu pripremu.
Proso (lat. Panicum miliaceum) porijekom je iz Indije gdje se koristi kao sastavni dio mnogih jela. Na našim prostorima proso nije ppreviše popularna žitarica, ali se ipak može pronaći na našim jelovnicima. Proso je bogat mnogim prehrambenim i nutritivnim vrijednostima zahvaljujući kojima pomaže u očuvanju našeg zdravlja.
Uzgoj prosa nije kompliciran, ali zahtijeva poštivanje određenih pravila. Proso je jedna od najotpornijih žitarica, posebno na visoke temperature i sušu. Naime, proso može izdržati bez vode i preko mjesec dana.
Što se tiče tla, ova žitarica najbolje uspijeva na plodnim tlima vrlo slabo kisele do neutralne reakcije. Iako dobro podnosi vrlo visoke temperature, prosu najviše odgovara temperature oko 20 stupnjeva Celzijusa.
Jednom godišnje zahtijeva dobru obradu tla koja uključuje čuvanje i održavanje vlage, kultiviranje, valjanje te kvalitetno dohranjivanje.
Proso se najviše koristi u slanim jelima, ali i u ponekim desetima. Proso je prije same pripreme jela potrebno dobro oprati i ocijediti. Zatim se u vodi kuha otprilike 15 minuta, ovisno o tome kakve je zrelosti. Želite li da kaša od prosa bude nešto mekša, kuhajte ga barem 40-ak minuta. Osim ove klasične pripreme, proso možete dodati u salatu, prepržiti sa svježim povrćem ili pak ga pripremiti s mlijekom kao ukusni slatki desert.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!