Proso biljka je porijeklom iz Indije i pripada među najstarije kulture na svijetu.
Među žitaricama je posebna ne samo zbog svoje prehrambene vrijednosti, već i zbog toga što je lužnati plod što je rijetkost među žitaricama.
Proso biljka bogata je željezom i magnezijem, te se njeno korištenje preporuča kod anemičnih osoba, uz to mineralni sastav proso biljke pozitivno utječe na rad živčanog sustava, a korisna je i osobama koje boluju od artritisa. Proso biljka uz to sadrži oko 15% bjelančevina, te vitamine B kompleksa.
Ova biljka blagog i orašastog okusa sadrži tvari koje ograničavaju unos joda u štitnjaču. Ukoliko se takve tvari u organizam unose u velikoj količini, one mogu pridonijeti gušavosti, te se osobama koje boluju od gušavosti ili bolesti štitnjače ne preporuča konzumiranje više od 3 serviranja namirnica s takvim tvarima.
Prije kuhanja proso biljku je potrebno popržiti na suhoj tavi kako bi se zrnca raspucala i lakše apsorbirala vodu.
Osim za konzumaciju zrno proso biljke koristi se u proizvodnji piva i alkohola.