Prava krasuljica je biljka iz porodice
štitarki. Krasuljica je klasični je začin u francuskoj kuhinji i
vrlo sličan peršinu. Razlikuju se po nešto manjem i svjetlijem
lišću kod prave krasuljice, a njen okus je slatkastiji i više
nalik koromaču. Jednogodišnja je to biljka, tankog, vretenastog i
bjelkastog korijena.
Prava krasuljica je biljka koja se uzgaja
od davnina , pa se tako iz vrtova preselila slobodnim rastom i u
prirodu. Tako je danas kod nas u pravilu nalazimo u prirodi ali
uvijek blizu naselja.
Biljka prava krasuljica i njezino sjeme sadrže
eterično ulje, glikozid apiin i jednu gorku tvar. Prije je
bila vrlo cijenjena ljekovita biljka i česta u službenoj
upotrebi, ali je pala u zaborav prije no što je moderna biokemija
istražila njezine vrijednosti.
Prava krasuljica djeluje blago nadražujuće te
potiče izlučivanje mokraće. Njezinu primjenu pronalazimo
samo u narodnoj medicini i kao začinsko
bilje. Listovi krasuljice pomažu smiriti infekciju nakon
uboda kukaca ili čak ako želite očistiti ranice na koži možete se
poslužiti pravom krasuljicom.
Svježe istiješteni sok prave krasuljice primjenjuje se u
narodnoj medicini protiv početne tuberkuloze pluća, vodene
bolesti i za čišćenje krvi te kod ženskih bolesti. Može se
koristiti sam ili pomiješan sa sokom maslačka ili stolisnika.
Takav se sok, u mješavini, primjenjuje i protiv skrofuloze,
ekcema, apscesa i čvorova nastalih kao posljedica gihta.
Čaj od prave krasuljice priprema se uvijek i samo od svježe biljke, a može i od osušene biljke ili iz sjemena, ali tada je ljekovitost upitna. Ljekovitost krasuljice se dosta često zanemaruje.
Ova biljka ima ljekovita svojstva i u sprječavanju nadutosti, povoljno utječe na rad jetre, potiče probavu, poboljšava cirkulaciju, čisti krv, snižava visoki krvni tlak.
Treba naglasiti i kako je čaj od prave krasuljice je jako dobar tonik za masnu kožu te odličan za ispiranje očiju od konjunktivitisa. Listovi su joj bogati vitaminom C, jodom i mineralnim solima.
Postupak branja i čuvanja prave krasuljice
Jednom mjesečno bere se svježe lišće. Takvo ubrano lišće se i koristiti svježe, ne treba ga kuhati, jer u suprotnom gubi aromu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!