Uzgoj poriluka raširen je po čitavoj Europi i Sjevernoj Americi, a izborom sorti za uzgoj poriluka moguće je postići ubiranje gotovo cijele godine.
Uzgajanje poriluka je prikladno za miješanje sa salatom i krastavcima. Pod određenim uvjetima, uzgoj poriluka se kroz čitavu godinu može uzgajati u zagrijanim staklenicima.
Za uzgoj poriluka važno je gredice dobro prekopati te ih pognojiti istrunulim stajskim gnojivom. Uzgajani poriluk se ne smije gnojiti svježim stajskim gnojivom jer pogoduje razvoju štetne muhe koja uništava poriluk.
Najbolje je uzgajati poriluk uz mrkvu jer s njom tvori uravnoteženu biljnu zajednicu. Mrkvin intenzivni miris tjera lukovog moljca, dok miris poriluka odbija mrkvinu mušicu. Uzgojeni poriluk koristi se za salatu, juhe, a može se pripremati na način kao šparoge.
Poriluk sadrži vitamine B1, B2, E i C. Uzgajani poriluk može se čuvati u hladnim podrumima ukopan u pijesak.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!