Žitarice /

Po čemu je žitarica dvozrni pir posebna?

Image
Foto: www.pixabay.com

Dvozrni pir vam sigurno neće odmah pasti na pamet kada netko zatraži da kao iz topa nabrojite 3 vrste žitarica, no nakon čitanja ovog članka znati ćete što je dvozrni pir

22.11.2019.
21:24
www.pixabay.com
VOYO logo

Dvozrni pir se još naziva dinkel ili krupnik i jedna je od najstarijih uzgojenih žitarica u povijesti čovječanstva. 
Često ga nazivaju “revnom žitaricom. Blizak je rođak popularnije pšenice. 

 se sastoji od ugljikohidrata (škroba), ali i visokog udjela bjelančevina i vitamina kao što su vitamin B1, B6, E te minerala magnezija, željeza, fosfora i mangana.  S obzirom ma njegov sastav, dvozrni pir bi trebalo uvrstiti u prehranu iz nekoliko razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvozrni pir zbog vrlo visokog udjela vlakana, potiče probavu i regulira metabolizam.

Pozitivno djeluje na probavni sustav i olakšava ispravan rad crijeva. Vrlo je važno sažvakati ga dobro kako bi predprobavni enzimi u slini obavili svoj dio posla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

održava stabilnu razinu šećera u krvi za razliku od rafinirane varijante bilo kojeg tipa pšenice.

Cjelovito ekološko zrno pira povoljno utječe na održavanje stabilne razine šećera u krvi jer ima niži GI (glikemijski indeks) pa ne uzrokuje naglo i brzo dizanje šećera u krvi. 

Smanjuje simptome stresa i tjeskobe.

Ovo su bili zdravstveni argumenti koji idu u prilog ovoj žitarici, a sada krenite u nabavu i počnite pripremati dvozrni pir na razne načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo