Palme su antičke i zaista jedinstvene biljke koje rađaju plodove s jednom ili više sjemenki. Plod palme najčešće je tvrd i prikladan za konzumaciju samo kod životinja poput vjeverica i ptica, ali postoji nekoliko vrsti plodova palmi koje su kvalitetne za ljude ili pogodne za pripavu drugih namirnica.
Kokosova palma
Plod palme kokosa jedan je od najpoznatijih plodova. Sastoji se od tvrde zaštite koja štiti veliki jestivi oraščić ili sjemenku. Meso kokosa izrazito je nutritivno bogato i može se koristiti za izradu kokosovog mlijeka ili ulja, a korisno je kao ulje za kosu, za pripravu sapuna, lubrikanta ili raznih boja.
Kanarska datulja
Plod palme iz porodice Phoenix također je među popularnijima. Naime, datulje su poznati plodovi puni šećera koji se mogu koristit u mnoge svrhe: pripravu kolača, džema, marmelade, sokova, jedu se sušene, a mogu se koristiti i kao sočna hrana.
Žele palma
Žele palma je manje palmino drvo s perjastim lišćem. Proizvodi klastere malih, žutih plodova koji nalikuju na mini naranče. Plod palme je sladak, a najčešće se koristi za izradu želea. Ova vrsta palme porijeklom je iz Južne Amerike, a tolerira zimske uvjete pa je otporna na vjetar zahvaljujući jakim peteljkama.
Jubeja
Palma jubeja gorostasno je i izrazito visoko drvo koje ima debelu koru i manju, ali razgranatu krošnju. Plod palme je mali, a radi se o narančastim bobicama koje sadrže smeđe sjemenke. Drvo proizvodi i šećerni sok od kojeg se može proizvofiti sirup ili se fermentacijom dobiva kvalitetno vino. Međutim, ekstrakcijom soka drvo je polako ubija.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!