U Hrvatskoj ovaj plod je poznat pod udomaćenim nazivom „indijska smokva“, odnosno stručnog naziva Opuncija ficus indica. Ovaj kaktus je biljka je podrijetlom iz srednje Amerike. Živi uglavnom na sunčanim mjestima.
Plod kaktusa od davnina je bio ljudska hrana.
U obalnom i priobalnom dijelu naše zemlje, posebno na jugu, ovu grmoliku biljku - kaktus, mnogi poznaju kao ukrasnu pod raznim nazivima, opuncija, indijska smokva, žabica, ukrasni kaktus, gospina pogača i dr.
Ove plodove vrlo se rijetko nalazi u trgovinama, pojavljuju se tek ponekad, sezonski, i to uglavnom u ljeto i jesen. U Italiji se mogu naći na tržnicama i prodaju se kao egzotično i ukusno voće te postiže visoku cijenu. To je sočna i ukusna voćna vrsta.
Plod kaktusa sadrži fosfor, kalcij, kalij te vitamin C i B, s ukupnim sadržajem 25 – 30 % šećera te gotovo do 80 % vode.
Sadrži i različite kiseline, koje plodu daju ugodan osvježavajući
kiselkasti okus.
Svježi se plodovi uberu, i stavljaju u vodu da bi se olakšalo
odvajanje od bodlji. Za čišćenje se koristi nož, vilica i
rukavice. Odreže se gornji i donji okrajak na plodu te koru
uzdužno zareže da se odvoji.
Važno je znato da plodovi moraju biti potpuno zreli prije konzumacije.
plod kaktusa koji se jede
Plod kaktusa koristi se za proizvodnju raznih namaza, osvježavajućih pića, ali se jede i kao zreli tek ubrani plodkoji u debi sadrži i mnoštvo ljekovitih sastojaka.
Berba se obavlja rukavicama, zbog, čuperaka s iglicama na plodu. Čuperci se također skidaju rukavicama ili nožićem. Kad je plod očišćen od iglica, opere se te se koža s ploda odstrani slično kao kod obične domaće smokve. Može se jesti u svježem stanju ili ga se preradi u neki od prije spomenutih proizvoda.
Plod kaktusa, kao i sam kaktus, dobro podnosi sušu i može se uzgajati na slabijim zemljištima, ali nikako ne voli vlažna tla.
Dobro je znati da se u početku može početi uzgajati za vlastite potrebe i radi upoznavanja tržišta s tom voćnom vrstom, a kasnije bi se na indijskoj smokvi moglo dobro i zaraditi te poboljšati kućni budžet.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!