Simptomi plamenjače krumpira mogu se uočiti vrlo rano, čak prije nego se formira gomolj. Oni su vidljivi na listovima te stabljici. Listovi dobiju žute pjege koje s vremenom poprime smeđu boju, a unutrašnjost te pjege se osuši. Simptomi plamenjače krumpira su naravno vidljivi i tek kasnije nakon vađenja krumpira I to na gomoljima. Oboljeli gomolj ima udubljenja, presjek mu je smeđe boje te je podložan truljenju. Već zaraženi, često se nađu na meti drugih bakterijskih bolesti koje potpuno dokrajče gomolj. Izvori I prenositelji infekcije su gomolji koji su zaraženi te na kojemu se razvija micelij gljive. Micelij podnosi i temperature do 0ºC, a temperature najpogodnije za širenje zaraze su od 18 do 22ºC pod uvjetom da je relativna vlaga zraka viša od 90%. Vlažno vrijeme i već zaraženi gomolji odlično pogoduju razvoju plamenjače krumpira. Smatra se da samo jedna zaražena biljka može prouzročiti zarazu do 80 ha krumpira.
Želite li spriječiti nastanak plamenjače krumpira, za sadnju birajte isključivo zdrave nezaražene gomolje te pravovremenom primjenom 3 do 6 doza fungicida. Imajte na umu da odbačene gomolje krumpira od prošlog uzgoja zakopate ili prekrijete nepropusnom folijom budući da su oni dobri prenosioci zaraze.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!