Piskavica je biljka čije sjemenke dokazano pozitivno djeluju na zdravlje, pomažu uregulaciji probave i navodno povećavaju grudi. Osim toga, znanstvenici diljem svijeta smatraju da su sjemenke piskavice prava superhrana koja nas čuva od prehlade.
Porijeklo i izgled biljke
Piskavica (lat. Trigonella foenum graecum) jednogodišnja je biljka porijeklom s mediteranskog područja. Ova zeljasta biljka pripada rodu djetelina, a uglavnom doseže visinu od 30-ak centimetara.
Karakteristična je po zeljastim listovima te žuto-bijelim cvjetovima koji rastu pojedinačno ili u paru. Piskavica cvate već u svibnju i lipnju, odnosno dolaskom toplijih i sunčanijih dana. Njezini plodovi mogu se početi skupljati tek sredinom kolovoza.
Biljka s ljekovitim svojstvima
Sjemenke piskavice koriste se u prehrani i liječenju, a upravo su one najčešće korišteni dio ove ljekovite biljke. Naime, sjemenke su bogati izvor važnih proteina, vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Korisne su u liječenju dijabetesa, snižavaju visoki kolesterol, pomažu i kod problema s probavom, ubrzavaju metabolizam te smanjuje tegobe uzrokovane PMS-om.
U zadnje se vrijeme pojavila studija koja tvrdi da sjemenke piskavice prirodno povećavaju grudi, zahvaljujući fitoestrogenu koji utječe na rast dojki i zadržavanje vode u tkivu.
Priprema čudnovatih sjemenki
Što se tiče pripreme sjemenki, one se mogu kuhati poput kaše ili pak konzumirati u obliku praha, što se smatra djelotvornijim načinom. Sjemenke se koriste i za kuhanje čajeva, naročito kod prehlade, grlobolje ili kroničnih problema sa sinusima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!