Pikiranje rajčice je postupak presađivanja mladih biljaka iz kontejnera s manjim lončićima u one s lončićima zapremnine od 35-50 cmᵌ. Pikiranje rajčica nezaobilazan je dio njihovog rasta.
Zašto je taj proces neizostavan? Tim postupkom uklanjaju se sve biljke koje su oštećene te koje ne prate razvitak drugih i stoga su slabo razvijene. Rajčica dobiva veći prostor za razvijanje korijena što dovodi do boljeg razvitka, veće otpornosti.
Rajčice koje su prošle proces pikiranja rajčica bolje su kvalitete, plodovi su im veći pa je i prinos veći. Nakon pojave prvog lista ili prva dva, rajčica se pikira. Vrši se strojno ili ručno te supstrat mora biti umjereno vlažan da se biljke ne bi oštetile prilikom čupanja.
Tijekom uzimanja rajčice moramo biti oprezni kako ne bismo prouzrokovali pucanje stabla, lista te korijena. Presađivane rajčice stavljaju se u saksije napunjene supstratom do ¾ svoje veličine. Mlada biljka s korijenom stavlja se u rupu u supstratu načinjenu pomoču štapića ili sličnog predmeta. Tako postavljenu biljku još nadopunimo supstratom te pritisnemo biljku da dođe u dodir sa supstratom. Takve presadnice zahtijevaju zalijevanje vodom koja je na sobnoj temperaturi – nemojte pretjerivati s vodom jer preobilno zalijevanje uzrok je raznih oboljenja. Najviše im odgovara osvijetljeno mjesto, a idealna temperatura je do 23ºC.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!