Dud je listopadna drvenasta kultura, koja se u ovim prostorima
još naziva i murva. Pripada porodici dudovki (Moraceae), a
izvorno potječe iz zapadne Azije, no mi ovdje govorimo o tome
drugoj vrsti duda, o tome kakav je patuljasti
dud
Patuljasti dud dozrijeva od srpnja do
studenog.
Kao što mu i sam naziv govori patuljastog je rasta, ali kao i
obični dud ima ukusan plod.
Zreli plod je u početku crvene boje, a postepeno se mijenja u
crnu, sladak je i sočan.
Može se jesti svježi ili prerađeni plod. Biljka patuljasti dud je
ukrasna biljka ali daje i zdravo voće.
Latinski naziv: Morus rotundiloba matamora 'Mojo Berry'
Listovi su nazubljeni i prema vrhu oštri, mogu biti i do 30 cm dugački. Osim za stolnu upotrebu moguće je praviti marmelade, sirupe, liker, tinkture itd. Sadrže vitamine A, B1, B2 i C, a njihova prirodna boja se koristi kao boja za hranu. No patuljasti dud, naravno daje mnogo manju količinu ploda od običnog crnog duda, pa tako to često i nije moguće.