Paprika sorte imaju velike razlike međusobno. U trgovinama nam je često naznačeno koju biramo, ali većina nas sve to zove jednostavno 'paprike', a sorte su nam zelena, žuta, crvena, malena, velika, ljuta ili slatka.
Takav sistem funkcionira, ali vrijeme je da saznate i prave nazive i svojstva određene paprika sorte.
Babura
Gotovo svi ljubitelji paprike zapravo vole papriku baburu. To je ujedno i najraširenija sorta ovo povrća i to ne samo u Hrvatskoj. Babure su veći tip paprike koji imaju neobičan oblik pri vrhu. Mogu biti crvene, žute i zelene, a odlikuju se osvježavajućim okusom koji postaje slatkast pirjanjem.
Kapije
Paprika sorte kapije možemo prepoznati po jednom vrhu. Idu 'u špic' i spljoštene su. Upravo je ovo najfinija paprika koju možete iskoristiti za pečenje, a većinom se koristi za proizvodnju ajvara. Kapije se uzgajaju u otvorenom prostoru i izrazito su unosna sorta.
Rogate paprike
Paprika sorte kapije može se lako zamijeniti s rogatim paprikama. Ono što ih razlikuje je manja stvar u obliku. Rogate, naime, nisu spljoštene u tijelu i duže su. One se, također, mogu koristiti za proizvodnju ukusnog ajvara. Sve se šire proizvode, a mogu se uzgajati na otvorenom ili u zatvorenim prostorima pa su idealna sorta u svim dijelovima Hrvatske.
Paprika začinska
Začinske paprike one su koje se suše. Radi se najčešće o manjim vrstama koje imaju izrazito intenzivnu boju. Ta boja ne nestaje u procesu sušenja, a okus će biti ili vrlo sladak ili izrazito ljut. Začinske paprike najčešće se suše, a onda melju do praha koji se koristi kao začin u kulinarstvu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!