Paprika je povrtna biljka s velikim i raznolikim plodovima, odličnog okusa. Osim što je ukusna, paprika obiluje zdravim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni kako bismo očuvali zdravlje organizma. To su vitamin C, beta-karoten, dijetetska vlakna, kalij i cink.
Paprika se najčešće upotrebljava u salatama, ali se od nje rade i neka glavna jela poput tradicionalnih punjenih paprika ili sataraša. Dobro se slaže s lukom, češnjakom, rajčicama, tikvicama i sličnim povrćem.
Uvjeti za uzgoj
Najpoznatija i najraširenija sorta paprike na našim prostorima je babura. Njeni plodovi mogu biti prizmatični s više vrhova i stožasti sa samo jednim zaobljenim vrhom. Kad je riječ o tehnološkoj zriobi, plodovi babure su uglavnom svijetložute i svijetlozelene boje. U fiziološkoj zriobi one prelaze u crvenu, narančastu ili ljubičastu boju. Njihova prosječna masa je oko 250 grama.
Za uspješan uzgoj potrebno je zadovoljavati nekoliko uvjeta. Naime, paprika traži toplinu i sunčevu svjetlost. Sjeme babure počinje nicati tek na temperaturama iznad 15 stupnjeva, dok je neka optimalna temperatura od 22 do 15 stupnjeva.
Otporna na vanjske utjecaje
Što se tiče same kvalitete, plodovi paprike babura očituju se kao vrlo kvalitetni i otporni na mnoge bolesti. Prvenstveno je namijenjena proizvodnji na otvorenom, ali bez problema jednako tako može uspijevati i u zatvorenim plastenicima te staklenicima.
Zbog dobre otpornosti, plodovi babure najčešće se koriste za potrošnju u svježem stanju. Upravo je to razlog zašto baš babure najviše susrećemo na policama trgovina. Mogu zadržati svježinu i po nekoliko dana, zbog čega su najpogodnije za slaganje salata.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!