VRT I BILJE /

Ozimi ječam

Image
Foto: PIXABAY

Ječam je jedna od najstarijih žitarica na svijetu.

22.12.2019.
0:00
PIXABAY
VOYO logo

Ječam se sijao još u kameno doba i predstavljao je glavni obrok za energiju u pripremama za naporne borbe. Naziva se još i ričet, kaša i geršl.

Ječam obiluje ugljikohidratima, lako je probavljiv zahvaljujući vlaknima. Bogat je vitaminima A, B12, D i E te mineralima poput željeza, fosfora, magnezija, cinka, fluora i joda. Potiče probavu i smanjuje kolesterol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ječam ima nekoliko sorti, najpoznatiji su jari i ozimi

Kod ozimog ječma razlikujemo: ozimi ječam dvoredni i ozimi ječam višeredni. 
Ozimi ječam dvoredni se naziva još i pivarski ječam. Koristi se za proizvodnju piva i za ishranu stoke.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozimi ječam višeredni se koristi za ishranu stoke, najčešće u obliku šesteroredne sorte. Potječe iz istočne Azije.

Od sorti ozimog ječma najpoznatije su: Baja, Pan, Sladoran, Satir, Sava, Rex, Venus, David, Osječki rani, Baranjac, Grof.

Ozimi ječam se sije najčešće u listopadu, između prvog i desetog u listopadu. Sjetva ozimog ječma je krajem rujna, najkasnije do polovice listopada, uvijek se obavlja sijačicama. Ozimi ječam je potrebno saditi na plodnoj zemlji, ph vrijednosti od 6.5 do 7.2. Klija na 1-2 Celzijeva stupnja. Razdoblje od klasanja do zriobe za ozimi ječam iznosi 34-43 dana. Vegetacijsko razdoblje ozimog ječma je 240 do 260 dana. Žetva ozimog ječma dolazi oko osam dana prije žetve pšenice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo