Poznate salate /

Otkrijte koje vrste salata postoje

Image
Foto: Pixabay.com

Želite znati koje vrste salata postoje? Donosimo vam popis najukusnijih i najpopularnijih vrsta salata bez kojih niti jedan obiteljski ručak nije potpun.

15.3.2017.
1:30
Pixabay.com
VOYO logo

Vrste salata koje možemo naći na našim prostorima su:

Puterica ili glavičasta zelena salata

Pored klasičnih zelenih glavica ove vrste salate, u ponudi su i nježnije sorte crvenih listova. Oni primjerci koji su rasli na otvorenom, dosežu masu i do 500 grama. S druge strane, glavice iz staklenike teške su do 100 grama. Putericu uvijek treba brzo iskoristiti jer su njeni veliki listovi osjetljivi te gube svježinu i sočnost. Nemojte ju ostavljati kraj voća jer će etilen izazvati pojavu crveno-smeđih mrlja po listovima salate.

Radič

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radič se uzgaja u Europi, pretežito u Italiji. Najčešće ma crvene listove i kod nas je u ponudi tijekom cijele godine, ali glavna sezona mu je od listopada do svibnja. Prema sorti razlikujemo: male okrugle glavice (najčešće na našem tržištu) ili otvorene – duguljaste ili okrugle – lisne rozete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endivija

Endivija je zeljasta biljka koja potječe iz porodice glavočika. Stabljika ove biljke je šuplja i u početku vrlo kratka, no kasnije postaje razgranata u gornjem dijelu. Listovi endivije razvijaju se u obliku rozete, a kasnije su naizmjenice raspoređeni na stabljici.

Šparogolika salata

Ova vrsta salate dolazi iz daleke Kine. Ima čvrste bijele listove koji se mogu jesti sirovi ili dinstani. Mladi i nježni listovi ove biljke koriste se za salatu. Jedna američka filma proizvela je varijetet pod imenom ''celtuce'', koji potječe od engleske riječi celery – celer i lettuce – zelena salata.

Ledena salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledena salata ili iceberg, formira velike i čvrsto zatvorene glavice te je tri puta teže od zelene salate. Listovi ove salate su mesnati, sjajni i grubi na dodir u usporedbi s glatkim listovima puterice. No, znatno su čvršći i hrskaviji. Također se održava bolje od obične zelene salate i netaknuta (u foliji) se može čuvati i do dva tjedna u hladnjaku, a načeta do tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukola

U Indiji se sjeme ove salate koristi za dobivanje ulja. S druge strane, u Europi je tijekom srednjeg vijeka bila ocijenjena kao začinsko, aromatično bilje. Idealna je u kombinaciji sa sortama blagog okusa.

Matovilac

Ova biljka ne zahtijeva posebne uvjete prilikom uzgoja, a rasprostranjena je u Europi i Aziji. Matovilac dobro podnosi mraz i nije mu potrebna nikakva posebna klima, samo trebate imati strpljenja pri čišćenju njegovih listova. Glavna sezona ove vrste salate su zima i rano proljeće.

Rimska salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimska salata ima tamne vanjske listove i žuto srce, a u prodaji se može naći od rujna do studenog. Zahvaljujući čvrstim listovima, može zadržati svježinu duže od glavičaste salate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
race of
7. I 8. OŽUJKA NE PROPUSTI!
VOYO logo
Još iz rubrike