Poznate salate /

Otkrijte koje vrste salata postoje

Image
Foto: Pixabay.com

Želite znati koje vrste salata postoje? Donosimo vam popis najukusnijih i najpopularnijih vrsta salata bez kojih niti jedan obiteljski ručak nije potpun.

15.3.2017.
1:30
Pixabay.com
VOYO logo

Vrste salata koje možemo naći na našim prostorima su:

Puterica ili glavičasta zelena salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored klasičnih zelenih glavica ove vrste salate, u ponudi su i nježnije sorte crvenih listova. Oni primjerci koji su rasli na otvorenom, dosežu masu i do 500 grama. S druge strane, glavice iz staklenike teške su do 100 grama. Putericu uvijek treba brzo iskoristiti jer su njeni veliki listovi osjetljivi te gube svježinu i sočnost. Nemojte ju ostavljati kraj voća jer će etilen izazvati pojavu crveno-smeđih mrlja po listovima salate.

Radič

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radič se uzgaja u Europi, pretežito u Italiji. Najčešće ma crvene listove i kod nas je u ponudi tijekom cijele godine, ali glavna sezona mu je od listopada do svibnja. Prema sorti razlikujemo: male okrugle glavice (najčešće na našem tržištu) ili otvorene – duguljaste ili okrugle – lisne rozete.

Endivija

Endivija je zeljasta biljka koja potječe iz porodice glavočika. Stabljika ove biljke je šuplja i u početku vrlo kratka, no kasnije postaje razgranata u gornjem dijelu. Listovi endivije razvijaju se u obliku rozete, a kasnije su naizmjenice raspoređeni na stabljici.

Šparogolika salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova vrsta salate dolazi iz daleke Kine. Ima čvrste bijele listove koji se mogu jesti sirovi ili dinstani. Mladi i nježni listovi ove biljke koriste se za salatu. Jedna američka filma proizvela je varijetet pod imenom ''celtuce'', koji potječe od engleske riječi celery – celer i lettuce – zelena salata.

Ledena salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledena salata ili iceberg, formira velike i čvrsto zatvorene glavice te je tri puta teže od zelene salate. Listovi ove salate su mesnati, sjajni i grubi na dodir u usporedbi s glatkim listovima puterice. No, znatno su čvršći i hrskaviji. Također se održava bolje od obične zelene salate i netaknuta (u foliji) se može čuvati i do dva tjedna u hladnjaku, a načeta do tjedan dana.

Rukola

U Indiji se sjeme ove salate koristi za dobivanje ulja. S druge strane, u Europi je tijekom srednjeg vijeka bila ocijenjena kao začinsko, aromatično bilje. Idealna je u kombinaciji sa sortama blagog okusa.

Matovilac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova biljka ne zahtijeva posebne uvjete prilikom uzgoja, a rasprostranjena je u Europi i Aziji. Matovilac dobro podnosi mraz i nije mu potrebna nikakva posebna klima, samo trebate imati strpljenja pri čišćenju njegovih listova. Glavna sezona ove vrste salate su zima i rano proljeće.

Rimska salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimska salata ima tamne vanjske listove i žuto srce, a u prodaji se može naći od rujna do studenog. Zahvaljujući čvrstim listovima, može zadržati svježinu duže od glavičaste salate.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo