Oskoruša drvo je listopadna voćka koja može narasti do 20 i više metara, a zbog sočnih i ukusnih plodova te dekorativnog stabla ubraja se u voćke, premda je šumari smatraju šumskim drvetom. Areal rasprostranjenosti čine sve europske zemlje, Sjeverna Afrika, Mala Azija i zapadni dio Sibira.
Plodovi oskoruše predstavljaju osvježavajuće te zdravo i ljekovito voće, budući da sadržava minerale te vitamine A i C. Oskoruša drvo ima dekorativan izgled, a zbog mnogobrojnih raskošnih cvjetova obilnog mirisa te ukrasnog lišća često služi kao ukrasno stablo u vrtovima i parkovima.
Kvalitetno se drvo oskoruše koristi i u stolarstvu, a od svih je voćnih i šumarskih vrsta najotpornija na smog.
Oskoruša nakon sadnje mladog stabla rodi u četvrtoj, petoj ili čak u desetoj godini. Ukoliko su sadnice proizvedene iz sjemena, stablo će roditi kasnije. Životni vijek stabla kreće se od 40 do 100 godina. Oskoruša dozrijeva u kolovozu, a tada se i bere.
Oskoruša drvo ima ima tvrde kiselkasto-gorke plodove te se konzumiraju tek kada prezriju kada postaju ukusni. Srednje su veličine, od 20 do 30 grama težine, jabučastog ili kruškastog oblika.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!