Origano uzgoj u tegli sve se češće primjenjuje, naročito kod onih kojima je origano jedan od dražih začina. Može se koristiti kao dodatak raznim jelima, a omiljeni je sastojak svake dobre pizze.
Začinsko bilje danas se sve češće uzgaja kod kuće pa tako nerijetko origano, ružmarin, peršin, bosiljak i ostali začini rastu na našim balkonima zajedno s cvijećem. Uzgoj začinskog bilja kod kuće jednostavan je način da nam naši omiljeni začini uvijek budu pri ruci, a da ih svaki put ne moramo iznova kupovati na tržnici ili u supermarketu. Začudili biste se koliko zapravo začinskih bilja uspijeva kao sobna biljka.
Najčešće raste u mediteranskom području
Origano je višegodišnja biljka iz porodice usnača (Lamiaceae), najzastupljenija u mediteranskom području. Može narasti od 40 do 80 centimetara, ovisno o tome u kakvoj ga posudi, odnosno tegli uzgajamo.
Svojim specifičnim mirisom neće začiniti samo jelo u koje ga stavimo, već će dati osvježavajući miris našem domu. Origano raste u malim grmovima, a karakterističan je po stabljikama, prekrivenim tankim dlačicama, koje s pri samom vrhu granaju.
Ideje za savršen uzgoj
Za uzgoj origana potrebna je tegla promjera 20 centimetara ili više, ovisno o tome jesmo li kupili već zrelu biljku ili samo sjeme. Zemlja u koju stavljamo origano treba biti dobro nahranjena, drenirana i vlažna.
Origanu je potrebno mnogo sunca pa ga stavite na mjesto koje će većinom dana imati pristup sunčevom svjetlu. Izbjegavajte mjesta pored radijatora, sobne klime i ulaznih vrata. U prostoriji bi trebala biti temperatura 19 do 22 stupnjeva, idealna za dobar rast i razvoj biljke origana.
Dobro se slaže s drugim biljkama
Također se dobro prilagođava ostalim začinskim biljkama, pa ga možete bez problema držati u istoj tegli s ružmarinom, kaduljom ili bosiljkom. Koliko ćete ga zalijevati, ovisi isključivo o vanjskim temperaturama i veličini tegle. Ljeti ga trebate zalijevati nešto češće, otprilike jednom tjedno, dok je zimi u stanju mirovanja pa može preživjeti i do dva tjedna bez vode.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!