Kad je riječ o uzgojnim oblicima za orezivanje
jabuka, onda to prvenstveno podrazumijeva zimsko
orezivanje jabuka, s dosta drastičnih povratnih rezova kako bi se
oblikovala krošnja slobodnih grana i šuplje unutrašnjosti, jer
mora se odstraniti i svaka slaba, oboljela ili oštećena
grančica.
Nakon prve četiri godine svrha orezivanja
jabuka je održavanje rodnosti, odnosno maksimalno
čuvanje postojećeg rodnog drva, uz oblikovanje novog.
Zimsko orezivanje jabuka mnogo blaže od rezidbe za
oblikovanje, iako se i dalje odstranjuju sve loše grane
ili one koje se međusobno križaju.
Proljetno orezivanje jabuka obavlja se na bujnim
voćkama te se odstranjuje lišće na dijelovima krošnje
koje neće biti korisno. Također, uklanjaju se mladice koje imaju
položaj vodopija, koje rastu okomito prema unutra i uz vrhove
kosturnih grana. Proljetno orezivanje jabuka se primjenjuje kako
bi se prozračila krošnja radi boljeg stvaranja cvjetnih
pupova.
Važno je naglasiti da se kod voćki slabije bujnosti orezivanje
jabuka ne primjenjuje.
Orezivanje jabuka se obavlja kada je porast
mladica od pet do deset centimetara te se primjenjuje kod
formiranja uzgojnog oblika.
Takvo orezivanje obavlja se u drugom dijelu vegetacije
prikraćivanjem mladica u zoni prijelaznih listova.
Principi za orezivanje jabuka su isti za bilo kakav oblik
i vrstu jabuke.
Orezivanje jabuka započinje s prikraćivanjem skeletnih grana
režući iznad pupa smještenoga s vanjske strane grane.
Trebalo bi ih pustiti da se produlje za 25 do 30 centimetara
godišnje, prema bujnosti stabla.
Orezivanje jabuka u prve četiri godine života voćke radi se zbog oblikovanja, odnosno stvaranja osnovnog kostura krošnje koji će omogućiti zadovoljavajući urod sljedećih godina.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!