odoljen ili valerijana /

Odoljen biljka - ljekovita svojstva biljke odoljen

Image
Foto: Pixabay.com

Čuli ste za ljekovita svojstva odoljen biljke? Donosimo vam karakteristike ove biljke i na koji način odoljen biljku može pripremiti kao čaj

15.5.2017.
12:06
Pixabay.com
VOYO logo

Odoljen biljka je trajnica koja može narasti i do dva metra u visinu. Ima stabljiku zaštićenu dlačicama, a od dna biljke prema cvijetu su neparno položeni listovi, sa zašiljenim vrhom. Riječ je o biljci koja cvate od svibnja do kolovoza, a svat joj se sastoji od puno malih, bijelih do ružičastih, cvjetića. Oni su vrlo ugodnog mirisa.

S druge strane, korijen biljke je razgranat te je opornog i neugodnog mirisa. Ali, upravo se on koristi kod liječenja raznih tegoba. to upravo zbog svog eteričnog ulja. Korijen se vadi prije ili nakon cvjetanja biljke, a od njega se, nakon obrade i sušenja, izrađuju ulja, tinkture, čajevi i kapi.

Ljekovita svojstva

Riječ je o biljci koja je prirodni antidepresiv, sedativ, analgetik, homeopatik, nervin, antidot, diuretik, antioksidant, antispazmatik, tonikum i antiinflamatorik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja su potvrdila da je odoljen biljka učinkovita u borbi protiv stresa, uznemirenosti, tjeskobe, negativnih emocija, napetosti i ljutnje. U narodu se koristi još od vremena stare Grčke pa sve do danas. Uglavnom su ga koristile žene s menstrualnim i predmenstrualnim tegobama te vojnici  ranjenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odoljen čaj napravite tako što ćete pripremiti punu malu žlicu usitnjenog korijena odoljena te ju preliti sa 2,5 dl prokuhane, vruće vode i pustiti da stoji 20 minuta. Nakon toga, čaj možete procijediti i popiti dok je još topao. Optimalna konzumacija je dvije do tri šalice čaja dnevno. Koristite li ovaj pripravak za bolji san, zadnju šalicu popijte 20 minuta prije spavanja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike