Zdraviji plodovi /

Obavite kalemljenje kestena kako bi uživali u kvalitetnijim plodovima

Image
Foto: Thinkstock

Kalemljenje kestena omogućava jednake veličine plodova i izdržljiviju biljku. Prihvatite ovu praksu i drastično poboljšajte kvalitetnu plodova svog kestena

30.9.2018.
18:48
Thinkstock
VOYO logo

Kalemljenje kestena odnosno cijepljenje služi za poboljšanje kvalitete ploda. Kalemljenjem se postiže ista veličina, a jednostavno se uzimaju plemke i cijepe na podlogu sadnice. Sadnica pri tome mora biti iste vrste, ali mora se razviti iz sjemena. Na taj način uzgojitelji inkorporiraju svojstvo u biljku.

Kalemljenje kestena odvija se na dva načina: cijepljenjem u procijep ili cijepljenjm u koru. Bitno je naglasiti da se plemke uvijek moraju uzimati sa sorti koje poznajemo i onih za koje znamo da nisu boležljive jer upravo te kvalitete želimo ugraditi u generaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljke je prije kalemljenja potrebno orezati, a plemke odnosno kaleme uzimati dok pupovi nisu rascvjetali. Uklanjaju se grane te se od njih izrađuju kaleme s nekoliko pupova. 

Cijepljenje u procjep mora se obaviti kada su pupovi na samom početku otvaranja odnosno s pojavom prvih listova. Podloga mora biti jednake veličine kao i plemke kako bi dobro srasli. Procjep se radi uzdužno, a zatim se omotava trakom i premazuje voskom. Traka se skida kada se uvjerimo da je podloga dobro srasla s plemkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalemljenje kestena na sjemenjak koriste se podloge sadnica hrasta. Najčešće se pri ovoj vrsti koristi englesko spajanje, a vrlo rijetko okuliranje koje je manje uspješno. Biljku se cijepu u krošnju podloge, a spajanje traje nekoliko mjeseci u zagrijanim i zaštićenim prostorima. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo