Mrkva je mnogima najdraža povrtlarska vrsta, a posebno je dobila na popularnosti zbog količine beta karotena koji sadrži, a koji je iznimno povoljan za naše zdravlje. Koristi se svakodnevno u prehrani pa je skladištenje mrkve postala vrijedna praksa.
Međutim, mnogi ne znaju pravilno skladištiti mrkvu pa na propada usred zime. To se najčešće događa loše klime u prostoru gdje se mrkva čuva. Kako biste povećali njene šanse za uspješno očuvanje, pokušajte što kasnije vaditi mrkvu, ali nemojte dopustiti da je uništi mraz.
sadnja mrkve na otvorenom
(FOTO: Pixabay)
Skladištenje mrkve uspješnije je, ako mrkvu ne operemo prije. Nije ju potrebno ispirati već jednostavno uklonite velike komade zemlje s nje uz pomoć četkanja. Prije skladištenja pustite da se mrkva dobro posuši i prozrači na zraku. Obavezno je ukloniti zelene listove i oštećene ili bolesne dijelove. Kao najbolja metoda očuvanja svježine koriste se kutije s mahovinom, piljevinom ili pak pijeskom.
U drvenoj kutiji napravite rupice ako bi mogao strujati zrak, a mrkve poredajte tako da imaju dovoljno prostora i da se ne dotiču kako ne bi trunule. Kutiju položite na tamno mjesto gdje temperaturu ne prelazi 6 stupnjeva. Mnogi smatraju da je mrkvu najbolje pospremiti u podrum, a skladištenje mrkve na ovaj način bolje je od zamrzavanja jer se nutritivna vrijednost čuva.
Ovaj je način najjednostavniji, ali mrkve možete skladištiti u trapu. U trapu mrkve stoje vertikalno i pokrivene su debelim slojem slame. Što više mrkvi skladištite u trapu to je veća potreba za prozračivanjem pa morate ugraditi cijev koja će ventilirati mrkve.
Čuvanje mrkve u podrumu najjednostavniji je način skladištenja, a maksimalno čuva nutritivnu vrijednost ako se poduzmu sve mjere prije samo skladištenja. Izrada trapa i skladištenje omiljene povrtne biljke u trapu zahtjeva malo više vremena, ali jednako je učinkovito.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!