Nar šipak je jedna od najstarijih vrsta voća poznatih čovjeku i jedna je od najljekovitijih vrsti voća zbog blagotvornog utjecaja na koštani, živčani i kardiovaskularni sustav.
Nar šipak sadrži mnoštvo B5 vitamina, kalija i prirodnih fenola. Nar šipak sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina, odnosno hormona sreće, te estrogena koji održava koštanu masu.
Osim toga, nar šipak koristi krvnim žilama i srcu, inhibira rast raka dojke i leukemije. Čaša soka od nar šipka dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od zelenog čaja, a ekstrakt nara djeluje deset puta jače od zelenog čaja.
Sok od nar šipka koristi se za podizanje imuniteta, poboljšava erektilnu funkciju, čuva zdravlje zuba.
Osim u medicinske svrhe nar šipak koristi se i u kozmetici i kulinarstvu. Ulje nar šipka primjenjuje se za masažu i kao sastojak suhe, popucale kože, a koristi se i za izradu sapuna.
Nar šipak se koristi u kulinarstvu za pripremu kolača, likera, octa i čaja. Nar šipak raste u obliku grma, a sazrijeva u kasnu jesen. Sadi se na područje s puno sunca, a plodovi nar šipka su okrugli i teški.
Nar šipak na sobnoj temperaturi može stajati mjesec dana, u hladnjaku dva mjeseca, a očišćeni nar šipak možete zamrznutog čuvati godinu dana. Svježi sok od nar šipka može stajati u hladnjaku 3 dana.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!