Mladi luk je izrazito popularna namirnica koja bogatstvom svog okusa mami mnoge gurmane, a zasigurno je i ovih blagdana našla svoje mjesto na vašem uskrsnom stolu.
Osim što se mladi luk vrlo često konzumira diljem Europe, rasprostranjen je i po velikim dijelovima Azije i Amerike. Jasno je stoga kako se mladi luk može prilagoditi najrazličitijim vrstama tla i klimatskim promjenama zbog čega je ova biljka vrlo zahvalna za uzgoj.
No, nije ugodan okus i lakoća uzgoja jedino što mladi luk čini popularnom biljkom, već brojne nutritivne vrijednosti. Radi se o vrlo kvalitetnoj namirnici ispunjenom vitaminima A, C, E te nekim skupinama vitamina B, dok se posebno ističe po udjelu vitamina K! Mladi luk je bogat vlaknima zbog čega je pospješuje učinkovitost metabolizma, a pigmenti koje ova namirnica sadrži pogodno djeluju na pročišćavanje organizma od potencijalnih otrovnih svojstava te djeluju protuupalno.
Nutricionisti preporučuju da se mladi luk konzumira u sirovom obliku jer, kao i sve druge namirnice, tijekom termičke obrade izgubi udio nutritivnih vrijednosti. Naposljetku, zanimljivo je istaknuti zeleno lišće koje se nadovezuje na glavicu mladog luka. Upravo ono je najzdraviji dio ove biljke zbog čega ga nipošto ne smijete zanemariti.