Grah salata jelo je koje se brzo priprema, stoga predstavlja vrlo jednostavan način kako uklopiti grah u tjedni jelovnik, a mi vam donosimo ideje kako je razigrati da ne bude baš svaki put ista. Mladi grah je idealan dodatak za takvu salatu
Kod određivanja količine, imajte na umu da serviranje za jednu osobu iznosi ½ do ⅔ šalice kuhanog graha, što je oko 115 do 150 g. Iako je upotreba graha iz konzerve vrlo praktična i znatno ubrzava cijeli postupak, predlažemo vam da u trenucima kada imate više vremena za grah salatu ipak upotrijebite mladi grah budući da je on znatno ukusniji i kremastiji.
Evo par načina kako spremiti svježi, mladi
grah.
Presni grah je naziv koji se koristi u Međimurju za zeleni,
svježi grah. On se bere sa samih biljki graha dok još nije suhi,
nego u trenutku kad polako počinju mahune mijenjati boju iz
zelene u blijedu boju, ali opet prije nego se mahune posuše. Tako
pobrani grah se čuva zamrzavanjem. Ovakva zrna graha su mekša i
veća od suhog graha pa se i kraće vrijeme kuha.
Međutim, ako želite i grah za sjeme, morate nešto ostaviti da se
posuši na samoj biljci.
Mladi grah je kuhan za pola sata.