Iako se mini mrkva ponekad može naći u izvornoj, mladoj verziji mrkve, većina mini mrkve su obične mrkve koje su prošle proces rezanja te su ispolirane i oprane. Zbog toga većina mini mrkvi ima jednak oblik i veličinu. Na ovu ideju je došao Amerikanac Mike Yurosek 1986. godine. U to vrijeme, oko 70% plodova mrkve se nije konzumiralo te se bacalo u smeće. Yurosek je želio pronaći način kako mrkvu unijeti u svakodnevnu prehranu Amerikanaca stoga je izumio tzv. baby cut carrot. Od tada su mini mrkve doživjele veliku popularnost u Americi, ali i diljem svijeta. Osim što su sastavni dio brojnih jela, ljudi ih često jedu za vrijeme užine. Danas su mini mrkve često prave od hibridnih mrkvi koje su nešto slađe i tanje. One se sade bliže jedna drugoj kako bi bile tanje i ranije se beru. Ove hibridne mrkve se ne bacaju, njihov otpad je minimalan jer se koriste i za izrezane pakirane mrkve, kompost i za prehranu stoke.
Po svojim nutritivnim vrijednostima, mini mrkve se ne razlikuju u velikoj mjeri od običnih mrkvi. Budući da su ranije ubrane, nemaju toliku količinu nutrijenata koje imaju obične mrkve. Bogate su vitaminom A, koji je bitan za dobar vid, vitaminom C, vitaminom K, željezom, folnom kiselinom, beta karotenom i vlaknima. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka. Osim toga, idealan je za pripremu kože prije izlaganja suncu stoga je poželjno konzumirati mrkvu u većim količinama tijekom ljeta.
Macerati od mrkve se koriste za njegu kože, uklanjanje ožiljaka i mrlja, kao i za tamnjenje kože. Eterično ulje mrkve normalizira kolesterol, potiče detoksikaciju organizma, zacjeljuje kožu, stimulira rad jetre i bubrega.
Zbog brojnih dobrobiti na organizam, preporučujemo mrkvu uvrstiti u svoje kulinarske recepte, slatke i slane. Također isprobajte iscijeđeni sok od mrkve te smoothie od mrkve.