Medvjeđi luk ili Allium ursinum je biljka koja raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama te uz potoke. Ima puno jači miris od češnjaka, a poznat je i pod imenom divlji luk, šumski luk, sremuš i crijemuš.
Dobio je ovakvo ime zato što je riječ o biljci koja je prava poslastica medvjedima kad se probude iz zimskog sna. Može narasti u visinu 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu lukovicu bijele ili žućkaste boje.
Ljekovitost medvjeđeg luka
Ovaj luk raste početkom proljeća i odličan je za proljetno čišćenje organizma. Mnogi mu daju prednost u odnosu na češnjak jer raste samoniklo, ljekovitiji je i nije onečišćen. Riječ je o luku koji sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a mladi listovi sadrži 20 do 50 g vitamin C i karotena.
Konzumacija svježe biljke na sebe veže masnoće i otrove iz krvni, krvnih žila, želuca i crijeva. Ovaj luk u obliku tinkture služi za čišćenje organizma od visoke količine LDL kolesterola.
Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi, a oni se beru u travnju i svibnju. Kao i podzemne lukovice, koje se skupljaju u ljetnom i jesenskom periodu.
Pomaže kod tegoba starijih osoba
Idealan je za starije osobe jer poboljšava probavni sistem, a od vino od divljeg luka je jako ljekovito kod trajnog katara pluća i kod osoba koje imaju probleme s disanjem. Preporučuju se i u slučajevima plućne tuberkuloze te blagotvorno djeluje na mokraćni sustav.
Ovaj luk se može koristiti i kao kupka kod dermatitisa, ekcema, hematoma i rana. Ne preporučuje se u slučaju trudnica i dojilja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!