autohtona sorta /

Maslina žižolera: sve što trebate znati o ovoj sorti masline

Image
Foto: Pixabay

Što sve trebate znati o autohtonoj sorti maslina - žižoleri?

24.12.2018.
1:12
Pixabay
VOYO logo

Sorta masline žižolera stara je autohtona sorta.

Stablo je bujnog rasta, izraženog razvoja debla, široke krošnje, krivudavih, čvrstih i dugačkih grana. Rodne grančice su gipke i guste. List je kopljast, jajolik, srednji do velik, a boja lišća je srebrno sivomaslinaste boje. Plod žižolere izgledom i bojom podsjeća na plod žižule (voće karakteristično za područje Istre) pa je po njemu dobila i naziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvedena je u sortnu listu Republike Hrvatske 2007. godine. Uzgaja se na čitavom području Istre, a karakteristično u jugozapadnom dijelu. U maslinicima se mogu pronaći višestoljetna stabla.

Maslinovo ulje sorte žižolera agresivnog je i trpkog okusa u kojem prevladava aroma trave i lišća s dominacijom ploda masline koji daje voćni karakter. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo