Lisnati radič omiljena je zimska salata, ali je jednako tako volimo jesti tijekom cijele godine. Donosimo vam savjete za uspješan uzgoj lisnatog radiča.
Lisnati radič (lat. Cichorium intybus) otporna je višegodišnja salata karakteristična po svom gorkastom okusu. Zahvaljujući osvježavajućem okusu, omiljena je salata, posebno u zimskim danima. Što se tiče samog uzgoja, nije kompliciran ni previše zahtjevan. Sa sadnjom radiča može se započeti već početkom srpnja, neovisno o vremenskim uvjetima.
Lako se prilagođava gotovo svim uvjetima, a najbolje uspijeva na sunčanom ili polusjenovitom mjestu u vrtu. Zahtijeva lagana pjeskovita zemljišta bogata hranjivim sastojcima važnima za uspješan uzgoj radiča. Za uzgoj lisnatog radiča obavezna je redovita ravnomjerna opskrba vodom. Uzgaja li se na pjeskovitom tlu, potrebno je i navodnjavanje.
S berbom radiča može se započeti već krajem svibnja ili pak početkom lipnja. Osim na otvorenom, radič će dobro uspijevati i kao presadnica u zaštićenom prostoru. Važno je da temperatura u tom prostoru bude iznad deset stupnjeva Celzijusa, prvenstveno zbog lakše prilagodbe na pomalo drugačije uvjete.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!