Koštice marelice nalikuju na orašaste plodove i sadrže velike količine proteina, vlakana, željeza i drugih vrijednih nutrijenata. Međutim, mnogi upozoravaju da nisu tako ljekovite i da njihova pretjerana konzumacija može dovesti i do kobnih posljedica.
Koštice marelice mogu se konzumirati izravno, kao dio obroka te kao ulje za kuhanje.
Zašto mnogi misle da su koštice marelice otrovne?
Osnovna je razlika između slatkih i gorkih koštica. One gorke sadrže tvar amigdalin koji sam po sebi nije otrovan, ali u našem organizmu se može pretvoriti u cijanid i na taj način uzrokovati jako trovanje.
Koštice marelice koje su slatke sadrže zanemarive količine amigdalina i ne mogu nam naštetiti. Amigdalin se često navodi pod vitamin B17 i tako kupci ne uviđaju opasnost koju predstavlja za organizam.
Neki tvrde da koštice mogu biti vrijedna pomoć u liječenju raznih karcinoma. Ne postoji dovoljno podataka koji bi mogao tu tvrdnju poduprijeti. Upravo je zato ključno biti oprezan s konzumacijom koštica marelica.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!