Salatu kristal zovu još i ledena salata. To je vrsta koja ima ima nazubljene, više naborane listove i izraženiju nervaturu. Kultivari salata kristalki imaju veću rozetu, ali su listovi su im vrlo krhki.
Ledena salata ima okruglu ili ovalnu glavu koja je više ili manje zbijena, a kod nekih kultivara ona doseže i do 1 kg. Salata pripada porodici glavočika (Compositae). To je vrsta lisnatog povrća (lat. Asteraceae syn. Compositae).
Uzgaja se zbog listova koji se vrlo često upotrebljavaju u
prehrani. Sve vrste salata konzumiraju se svježe, sirove i bez
termičke obrade, a serviraju se kao prilog s različitim
začinima ili preljevima. Podrijetlo salate je zapadna Azija,
istočna Afrika osobito Egipat gdje se salata kao poljoprivredna
kultura upotrebljava već 2500 godina. U Europi se uzgaja od 8.
stoljeća.
Ledena salatakao divlja vrsta nije
poznata. Vrsta glavatica „kristalka“ ili ledena
salata izdvojena je kao vrsta krajem 19. st. u SAD-u. Salata je
vrhunska namirnica koja može pomoći zadovoljiti potrebu za 5
potrebnih vitamina na dan. Sadrži vitamin C, B1, B2, karoten i
druge vitamine te korisne tvari, a od mineralnih tvari bogata je
solima kalija, željeza, fosfora.
Ledena salata dobila je ime po tome što odolijeva niskim temperaturama, a u zimskoj berbi kada je malo "dotakne" led postaje mekša, slađa i ukusnija. Salata je vrlo rasprostranjena jednogodišnja zeljasta biljka koja se dosta uzgaja u Hrvatskoj, čak na oko 3.000 ha, a od toga je 30% uzgoja u zaštićenom prostoru. Sve ostalo je uzgoj na otvorenome.
Salatu se dijelimo na nekoliko vrsta, a to su salate glavatice koje se dijele na dva najčešća tipa: kristalke i maslenke. U kristalke spada i ledena salata koja je u osnovi ista vrsta samo drugačijeg naziva.
U maslenke spada salata puterica koja je dobila ime po svom mekanom i sočnom listu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!