Vrste kupusnjačasu zaista različite i što je najvažnije svakodnevno ih možemo nabaviti i pripremiti.
Gotovo da nema prodavaonice koja ne nudi barem neku vrstu kupusnjača, a za zdravu i jeftinu prehranu to je dovoljno. O širokom izboru vrsta kupusnjača na tržnicama, da i ne govorimo.
Postoji velik broj zelenog povrća koje ubrajamo u kupusnjače ali nabrojat ćemo neke vrste. Kupus kao predvodnik ove grupacije, pa kelj, cvjetača, koraba, prokulica, brokula.
Kod većine kupusnjača koristimo listove dok kod korabe i brokule pripremamo i korijen biljke. U svakom slučaju, najvažnije je znati da, kad su bilo koje vrste kupusnjača u pitanju, sve je zdravo i iskoristivo.
Kupus je bogat vitaminom C i mineralima, posebno kalijem, željezom, magnezijem, a u njegovom soku nalaze se tvari koje sprečavaju stvaranje čira na želucu i dvanaesniku.
A ako vas muče kalorije, kupus je niskokalorična namirnica, dobra za one sklonu debljanju, kao i za one koji se premalo kreću.
Cvjetača potječe iz Italije. Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalij i vlakna. Sadrži vitamine B skupine i idealna je namirnica ako ste na dijeti.
Prokulica (kelj pupčar) po količini vitamina nadmašuje sve ostale vrste kupusnjača. Sadrži puno vitamina C i B skupine te minerale i elemente u tragovima. Gorak okus joj daju indoli, fitokemikalije u suradnji s vitaminom C i E neutraliziraju čitav niz kancerogenih tvari.
Crveni kupus i korabica sadrže puno polisaharida koji se teže probavljaju pa je ovo povrće najbolje kombinirati s drugim povrćem.
Zdrava svojstva svih vrsta kupusnjača, su ta da sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora. Sve vrste kupusnjača sadrže antioksidans. Dugim kuhanjem i prženjem uništavaju se korisna svojstva svih vrsta kupusnjača.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!